Pinaasakan
Pinaasakan merupakan
sejenis hidangan yang dihasilkan dengan menggunakan isi ikan (ikan
air tawar/ikan air laut). Ikan akan dibersihkan dan dicampur dengan
sedikit biji kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau
buah asam 'takob-bakob' , garam, serbuk perasa dan sedikit air. Kemudian ia
akan dipanaskan sehingga mendidih sehingga air hampir kering.
Bosou
Bosou
boleh dihidangkan begitu sahaja atau dimasak terlebih dahulu. Bosou biasanya
dimasak bagi menghilangkan bau dan bagi menambah perisanya. Bawang, cili , dan
bahan lain boleh ditambah bagi menambah perisa semasa memasak. Asasnya, masakan
kaum dusun ini adalah makanan yang direbus sahaja. Kebanyakan masyarakat Dusun
menggemari sayur-sayuran segar sebagai hidangan yang dinikmati bersama nasi
putih bersama bosou ini, sama seperti
hidangan budu atau tempoyak yang terdapat
di semenanjung Malaysia.
Tuhau
Tuhau adalah
sejenis makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun yang diperbuat
daripada tumbuhan E. coccinea (nama saintifik). Tuhau
banyak terdapat di Tambunan, Ranau dan Keningau, Sabah.
Batang tuhau yang baru diambil akan
dihiris atau dihancurkan. Biasanya tuhau akan dicampurkan dengan cili merah dan
cuka untuk menambahkan rasanya. Tuhau boleh dihidang sebagai makanan tambahan
pada bila-bila masa.
Sup Manuk Lihing (Sup Ayam Lihing)
Sup Manuk Lihing atau lebih
dikenali sebagai 'Sup Ayam Lihing' dalam Bahasa Melayu merupakan
sejenis hidangan tradisional istimewa bagi suku
kaum Kadazan-Dusun, Sabah.
Bahan yang diperlukan ialah
seekor ayam kampung , sejenis minuman keras yang lebih dikenali
'Lihing' di kalangan kaum Kadazandusun dan hirisan halia.
Cara menyediakan, rebus daging ayam
yang telah dipotong dengan setengah cawan lihing , hirisan
halia, garam dan serbuk perasa. Biarkan ia mendidih sehingga daging
ayam betul-betul lembut sebelum dihidangkan.
Rujukan daripada.
http://baca-blogspot.blogspot.com/2013/07/kenali-makanan-tradisi-kaum.html
No comments:
Post a Comment